Обявиха ликвидацията на „Олимпик - България“

15:57, 23 авг 19 / Общество 25 1320 Topnovini
1

Днес в официалния вестник на Република Кипър вече е публикувано решението на Районния съд на Никозия, с което се открива производството по ликвидация на застрахователна компания „Олимпик“. Това съобщиха от Комисията за финансов надзор.

Като процедура производството по ликвидация на застрахователна компания „Олимпик“ се урежда изцяло съгласно националното право на Република Кипър и е в изключителните правомощия на назначените ликвидатори от кипърския съд.

Поредно заседание в Никозия по делото за фалита на "Олимпик"

Надзорните органи на другите държави-членки в Европейския Съюз, каквато е и България, нямат правомощия или друга правна възможност за пряка намеса в производството по ликвидацията на кипърския застраховател.

Комисията за финансов надзор се ангажира да поддържа активна комуникация с Кипърския надзор, за да може да съдейства за разрешаване на възникващите въпроси, относно защитата на засегнатите лица в България.

Миналата седмица бе изпратено писмо до кипърския надзорен орган, отговорен за застраховането.

В писмото се поставят въпроси, касаещи интереса и правата на българските потребители като: какъв ще бъде срокът, в който съгласно кипърското право лицата, които имат претенции трябва да ги предявят пред ликвидаторите; как ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност как ще бъдат информирани кредиторите дали техните претенции са били приети или оспорени от ликвидаторите; каква правна защита е налице за кредитор в случай че ликвидаторите оспорят претенцията му и др.

Кипърски съд обяви застрахователна компания „Олимпик“ в ликвидация

Актуална информация за всички заинтересовани страни, както и за самия процес на ликвидацията, ще се публикува на следните адреси:

 http://www.olympicins.bg/

 http://mof.gov.cy/en/publications/1-insurance-companies-control-service/2-announcements

 https://www.fsc.bg/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.