КЗК: Следим случващото се с цените на свободния пазар на ток

14:28, 23 авг 19 25 2367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за защита на конкуренцията следи случващото се с цените на свободния пазар на електроенергия. Това става ясно от разпространено до медиите съобщение.

Всички твърдения в получените сигнали се проучват с цел събиране на достатъчно доказателства за наличието на конкурентни проблеми в сектора, които да дадат основание на Комисията да се самосезира.

БСП сезира прокуратурата за фирми, близки до Христо Ковачки

КЗК напомня, че всички физически и юридически лица, включително предприятия, сдружения на предприятия, държавни органи, неправителствени организации са длъжни да оказват съдействие и да предоставят пълна, точна и достоверна информация.

Комисията е изискала информация и данни от над 50 субекта, в това число участници на пазара (производители, търговци, борса, ЕСО и др.). В резултат на мащабното проучване е събрана и се анализира значителен обем информация, което ще позволи на Комисията да идентифицира евентуалните проблеми за конкуренцията в сектора.

Предвид изказаните пред обществеността твърдения за наличие на картели и монополно положение, Комисията също разяснява, че картелите са тайни договорки между пазарните участници, чието разкриване е изключително трудно. Именно поради това законът предвижда Комисията да извършва проверки на място, чрез които да бъдат събрани доказателства за наличието на подобни антиконкурентни договорки. В този смисъл разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията е сезирана, възпрепятства ефективното упражняване на правомощията ѝ за разкриване на тайни споразумения, които ограничават конкуренцията.

Теменужка Петкова в отговор на БСП: Предизборната кампания е в пикова фаза

Реакцията на антимонополния орган идва, след като БСП и енергийният министър Теменужка Петкова влязоха в словесни нападки за енергийния монопол. От опозиционната партия обявиха, че ще сезират прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама