КЗК: Следим случващото се с цените на свободния пазар на ток

14:28, 23 авг 19 / Общество 25 1459 Topnovini
1

Комисията за защита на конкуренцията следи случващото се с цените на свободния пазар на електроенергия. Това става ясно от разпространено до медиите съобщение.

Всички твърдения в получените сигнали се проучват с цел събиране на достатъчно доказателства за наличието на конкурентни проблеми в сектора, които да дадат основание на Комисията да се самосезира.

БСП сезира прокуратурата за фирми, близки до Христо Ковачки

КЗК напомня, че всички физически и юридически лица, включително предприятия, сдружения на предприятия, държавни органи, неправителствени организации са длъжни да оказват съдействие и да предоставят пълна, точна и достоверна информация.

Комисията е изискала информация и данни от над 50 субекта, в това число участници на пазара (производители, търговци, борса, ЕСО и др.). В резултат на мащабното проучване е събрана и се анализира значителен обем информация, което ще позволи на Комисията да идентифицира евентуалните проблеми за конкуренцията в сектора.

Предвид изказаните пред обществеността твърдения за наличие на картели и монополно положение, Комисията също разяснява, че картелите са тайни договорки между пазарните участници, чието разкриване е изключително трудно. Именно поради това законът предвижда Комисията да извършва проверки на място, чрез които да бъдат събрани доказателства за наличието на подобни антиконкурентни договорки. В този смисъл разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията е сезирана, възпрепятства ефективното упражняване на правомощията ѝ за разкриване на тайни споразумения, които ограничават конкуренцията.

Теменужка Петкова в отговор на БСП: Предизборната кампания е в пикова фаза

Реакцията на антимонополния орган идва, след като БСП и енергийният министър Теменужка Петкова влязоха в словесни нападки за енергийния монопол. От опозиционната партия обявиха, че ще сезират прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани