Глоби грозят собственици на прасета в Сливенско

11:30, 23 авг 19 / Общество 25 1453 Topnovini
1

Административни санкции грозят собствениците на 177 прасета в Сливенско, тъй като не са спазили издадени от ОБДХ предписания, това съобщават от пресцентъра на Областната администрация, цитирани от „Фокус”.

От там добавиха, че в 24 обекта от типа „заден двор“ в област Сливен все още се отглеждат прасета и уточниха, че стопаните могат доброволно да заколят животните си, за да усвоят месото им. Така ще бъде избегната принудителната евтаназия.

Изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопанство започва след 1 септември 2019 г.

В случаите, когато се налага да се пристъпи към евтаназия, ще се проучат възможностите за използването на екарисаж за унищожаването на умъртвените животни. Ветеринарни специалисти предложиха да се възстановят т.нар. трупни ями в населените места, тъй като борбата със заболяването може да отнеме по-продължително време.

Към момента изградените селективни капани за улов на диви прасета са 32, като повечето от тях са в община Нова Загора. Броят им е недостатъчен, създаването на нови продължава.

Четири нови огнища на африканска чума са регистрирани в Русенско

Представители на ловните дружинки предложиха да им се даде възможност да използват част от внесените финансови отчисления за изграждането на селективни капани и за закупуване на дезинфектанти.

Списъците на стопаните от 20-километровите зони, които доброволно са заколили домашните си прасета, са изготвени. Съществува обаче възможност те да бъдат допълнени.

БАБХ: Само стопаните, отглеждали до пет прасета, ще получат по 300 лв. за дезинфекция

Въз основа на тези списъци ще бъдат изплатени обезщетенията за дезинфекция на обектите от „типа заден двор“, попадащи в зоните на разпространение на африканска чума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани