Financial times: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

11:04, 23 авг 19 25 2426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз създава европейски фонд от 100 милиарда евро за инвестиции в стратегически отрасли, в които общността изостава от глобалните си конкуренти. Това пише британският вестник „Файненшъл Таймс“ /ФТ/, който е успял да се запознае със съответните документи на ЕС.

Така нареченият Европейски фонд за бъдещето ще финансира инвестициите на страните-членки във водещите индустриални групи и компании, способни да конкурират, такива корпорации, като „Гугъл“ и „Епъл“, а също така „Алибаба“.

Създаването на подобен фонд трябва да бъде отговор на призивите на Франция и Германия „да се създадат такива инструменти за нападателна индустриална политика“, която да защити европейския бизнес от недобросъвестната конкуренция.

Авторите на проекта посочват също така, че компаниите извън пределите на ЕС „притежават безпрецедентни финансови средства, което може да нанесе съкрушителен удар по иновационната динамика на ЕС и индустриалното положение на общността в определени сектори“. Става дума за такива отвъдокеански технологични гиганти, като „Гугъл“, „Епъл“, „Фейсбук“ и „Амазон“, а също така китайските „Байду“, „Алибаба“ и Tencent, диктуващи в глобалната цифрова индустрия.

„В Европа няма такива компании. Това създава риск за икономическия растеж, работните места и влиянието на Европа в ключови стратегически сектори“, се констатира в документите на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама