Домовете ни са пълни със стара и ненужна техника

10:58, 23 авг 19 25 2447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 70% от хората, участвали в академична анкета за потребителския профил на българите, не вярват, че отпадъците, събирани в контейнерите за разделно събиране се рециклират. Това сочи проучване, което журналистът Димитър Събев прави за докторат, съобщи БНР.

Резултатите са работни и предварителни и предстои по-детайлната им статистическа обработка.

40 на сто от хората през изминалата година са изхвърляли закупени, но неупотребени стоки, включително храна, с която са се били презаредили, показват още данните на този етап.

Получи се една много популярна анкета. Събрахме до този момент, без почти никакъв бюджет, отговорите на 1350 души, което е повече, отколкото едно дежурно маркетингово изследване прави“, поясни Димитър Събев. 

"Анкетата показва още, че над 2/3 от участниците имат в дома си стари компютри, стари счупени мобилни устройства – ресурси, които стоят захвърлени в домовете ни", коментира той. 

Всеки втори търси за ваканцията си места без много туристи, показва още проучването. 

Голяма част от хората произвеждат и консервират храни. 

В анкетата има запитване дали сам произвеждаш продукти в домашно стопанство, какъв източник на заем предпочиташ – банка или приятели и роднини. Оказва се, че 44 на сто произвеждат храни и консерви собственоръчно, а 65% търсят финансова помощ от приятели и роднини. 

Българинът като цяло не обича да живее на кредит. Това се потвърди много ясно – че кредитният ентусиазъм не е като у американеца. „Под 6% от респондентите са казали, че са теглили кредит, за да направят подарък, под 15% пазаруват активно в деня, известен като „черен петък“. Тоест, българите не са някакви родени консуматори, които искат да трупат и да трупат неща“, обясни журналистът. 

Според Събев българският потребител се намира в онази точка, към която осъзнатите потребители в развитите общества се стремят, където „хората, гражданите се мъчат да излязат от тази клетка – купувай повече, за да си по-щастлив“.  

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама