Викингите са спасили от изчезване ирландската цивилизация

07:40, 23 авг 19 / Култура и наука 25 1571 Topnovini
1

Учени от университета в Белфаст са открили, че появата на викингите в Ирландия е спасила местната цивилизация от изчезване, съобщава сайтът Phys.org.

По-рано се е смятало, че броят на жителите на острова се е увеличавал постепенно с годините. Изследователите обаче използвали нов алгоритъм за оценка на популацията по археологически находки. Оказало се, че ако викингите не са се преселили в Ирландия, загубата сред местното население щяла да е по-голяма, предава БГНЕС.

Според учените, намаляването броя на населението около 700 година от новата ера може да е свързано с война, глад, чума или политическа криза. Викингите се заселили на острова през Х век по време на упадъка на местната култура. Те се оказали по-успешни, отколкото коренните ирландци в периода на разцвета си.

През май учени от университета в Упсала, Швеция, откриха следи от човешка ДНК, които преди 10 000 години първи са се заселили в Скандинавия. Заключенията са, че са предци да други скандинавски народи, включително на викингите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани