Суперкомпютър определи Меси за по-добър от Роналдо

12:47, 22 авг 19 / Спорт 25 2194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Големият въпрос - Лионел Меси или Кристиано Роналдо е по-добър, получи своя отговор. И той е в полза на аржентинеца от "Барселона", съобщи bTV.

Учени от университета в Льовен, Белгия, в съдействие с холандска компания за събиране на данни, разработиха програма, която определя коефициента на полезно действие на един футболист.

Оказва се, че Лионел Меси е нещо като феномен и има резултат от 1,21. "Вечният му враг" Кристиано Роналдо също е с високи показатели, но не чак толкова - 0,61.

Роналдо: Меси ме направи по-добър футболист и същото се отнася за него

Как обаче се изчислява този коефициент, който може да прекрати големия футболен спор в последните години?

Професор Джеси Дейвис разяснява, че не става дума само за голове и асистенции.

"Средно 1600 действия се оценяват на мач. Нашият модел вижда всяко действие: пасове, изстрели, дрибъл...и изчислява стойностите. Именно с всички тези данни програмата анализира кои действия на даден играч носят полза за отбора", разкрива той.

Програмата е анализирала представянето на Меси и Роналдо от сезон 2013-2014 до 2017-2018 в испанското първенство. Не са взети предвид данни от европейските клубни турнири, приятелските срещи и мачовете с националните отбори.

Барселона предлага нов договор на Меси

"Някои футболисти извършват много действия, но не с толкова висока стойност. Такъв например е случаят с Пол Погба. Други футболисти отправят повече удари, като Хари Кейн, Мохамед Салах и Кристиано Роналдо, но те отстъпват в другите показатели. Случаят с Лионел Меси е различен. Аржентинецът е изключителен. Той има много висок коефициент на полезно действие на терена", допълва Дейвис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама