Древният град Троя може да се окаже с 600 години по-стар

19:40, 22 авг 19 / Култура и наука 25 1832 Topnovini
1

Древният град Троя може да е основан 600 години по-рано, отколкото се смяташе досега, това показват нови археологически находки.

Нови открития от разкопки в древния град Троя в северозападната провинция Чанаккале в Турция предполагат, че районът може да е бил използван като селище повече от шест века по-рано от известното досега, според археолозите, съобщиха турски медии.

Рекорден брой посещения в античния град Троя в Турция

Рюстем Аслан от катедрата по археология на Университета Онсекиз Мар заяви, че древният град Троя е бил унищожен и възстановяван многократно поради войни, пожари и земетресения.

В рамките на изкопните работи, извършени в града в южната част на Дарданелите, са били открити общо 10 слоя селища, като всеки слой е назован и номериран от Троя I до Троя XI. Аслан каза, че тази година са се натъкнали на нов слой, който решили да нарекат Троя 0.

"Ние открихме следи от изгаряния, керамични и дървени греди в слоя Троя 0", каза Аслан и добави, че тези останки са от голямо значение за историята на основаването на Троя.

"Това показва, че историята на селището датира от около 5500 години преди нашата ера", каза Аслан. ''Най-вероятно Троя е основана около 3 500 г. пр.н.е., показват новите открития в слоя Troy 0'', добави той.

Той каза, че преди това изкопаните слоеве от селищата принадлежат към период между 3000 г. пр.н.е. и 1300 г. от н.е., от старогръцко до византийско време.

Правителството на Турция обяви 2018 г. за „Година на Троя“ в чест на 20-годишнината от признаването на древния град за обект от световното наследство на ЮНЕСКО. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани