Парламентът на Косово ще проведе гласуване за разпускането си

09:05, 22 авг 19 / Свят 25 2118 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес парламентът в Косово ще проведе гласуване за разпускане на асамблеята и провеждане на нови избори, съобщава БГНЕС.

До това гласуване се стигна, след като премиерът Рамуш Харадинай, бивш командир на етнически албански бунтовници, които се сражаваха срещу Сърбия в края на 90-те години на миналия век, се оттегли от поста си през юли, след като беше извикан в специален съд в Хага, който разследва престъпления от времето на разпадането на Югославия.

Рамуш Харадинай ще бъде разпитан в Хага

След оставката му партиите агитираха за предсрочни избори и обещаха да разпуснат парламента, като някои вече започнаха неофициално кампания.

Ако парламентът бъде разпуснат, органите ще бъдат задължени да организират избори в рамките на 45 дни.

„Газета експрес“: Предсрочни избори в Косово ще има на 29 септември

Политическата борба настъпва в момент, когато отношенията между Косово и Сърбия се намират в задънена улица, доколкото Белград все още отхвърля независимостта, обявена през 2008 г. в бившата провинция.

Докато по-голямата част от западния свят признава Косово, Сърбия и техните съюзници Китай и Русия не го правят, което ефективно не дава на държавата да стане член на ООН.

Новите избори ще стопират преговорите между Белград и Прищина, водени с посредничеството на ЕС, за по-дълго време, като планираната среща на върха през септември вероятно ще бъде отложена.

Косовският премиер Рамуш Харадинай подаде оставка

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че очаква преговорите да се възобновят вероятно "в началото на декември, в най-добрия случай" заради възможните избори в Косово.

Преговорите между двете страни са блокирани поради наложените от Косово наказателни мита за сръбски стоки, а Белград поставя като условие за подновяване на разговорите отстраняването на наказателната мярка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама