Проблемите с Търговския регистър ще бъдат обсъдени на широк дебат през септември

14:21, 21 авг 19 25 2206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редица натрупани проблеми с работата на търговския регистър ще бъдат обсъдени на широка дискусия през септември. Договорката беше постигната по време на среща между омбудсмана Мая Манолова, адвокати, заместник-министъра на правосъдието Десислава Ахладова, директора на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, съобщи БГНЕС.

На разговора присъстваха представители от Фейсбук общността на българските адвокати, които запознаха Агенцията по вписванията за редица събрани и натрупани във времето частни казуси, които са в ущърб на техните клиенти.

Омбудсманът инициира среща за проблеми с Търговския регистър

Фейсбук сдружението изрази мнение, че една широка обществена дискусия би била полезна за решаването на проблемите, но прекаленото отлагане на разговора ще задълбочи още повече работата на адвокатите. Като цяло мнението на адвокатите е, че разговорите във формат омбудсман - Агенция по вписванията дават макар и трудно видими резултати.

В средата на май 64 адвокати от сдружението написаха отворено писмо до Мая Манолова, в което се оплакаха от практиките в Търговския регистър. Юристите твърдят, че длъжностните лица по регистрацията използват практики на "ръба на закона", които създават усещането, че Търговският регистър работи предимно за събиране на такси от фирмите. В писмото се настоява Мая Манолова да се намеси и да предложи законови промени, които да прекратят "своеволията". Адвокатите разказаха в писмото до Манолова, че някои служители в Търговския регистър си позволяват да дават дори указания по заявленията за вписване. Според тях регистърното производство се е превърнало в машина за произвеждане на откази от вписване на заявените фирмени промени. Безконтролно и безнаказано се издават противоречиви откази и указания, невъзможни за изпълнение. Юристите настояват да се въведе дисциплинарна отговорност и глоби за длъжностните лица по регистрацията, които извършват подобни действия.

Правосъдният министър и омбудсманът на среща за проблемите с Търговския регистър

От своя страна, Мая Манолова заяви, че е е внесла проектозакон, който да реши въпроса с присъждането на разноските по съдебни дела срещу актове на Агенцията по вписванията, спечелени от граждани и адвокати или от фирми. „Надявам се депутатите да намерят време да разгледат това законодателно предложение“, отбеляза Манолова.

Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова заяви, че по време на първата среща със сдружението са поставени редица и важни проблеми, които касаят работата на Търговския регистър. Ахладова отхвърли твърдението на адвокатите, че нямат становище по поставените въпроси. Според нея до тях е изпратено становище в над 17 страници, в което Агенцията по вписванията е отговорила. Препоръката е всички възникнали въпроси да бъдат поставяни пред новосъздадения Консултативен съвет към Агенцията по вписванията.

Директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева заяви, че е факт, че „редица указания, които се дават, са непълни и те към нито един момент не могат да бъдат пълни, тъй като материята е динамична. Т.е няма как да твърдим, че указанията ще обхванат всичко и няма да се променят“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама