Половин милиард пчели са измрели за три месеца в Бразилия

21:00, 21 авг 19 / Свят 25 2412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пчела кацнала върху слънчоглед, Синшайм, Германия.

Около 500 млн. пчели са измрели за три месеца в северните щати на Бразилия, съобщи “Блумбърг”.

Като причина се посочва използването на опасни пестициди и е възможно до края на годината бройката да се увеличи. В повечето изследвани пчели са открити следи от пестициди, които съдържат неоникотиноиди и фипронил, които са забранени в Европа.

Пестицидите и болестите – основни проблеми за оцеляването на пчелите

Някои пчелари съобщават за огромни загуби, като един от тях е Алдо Мачадо Дос Сантос – вицепрезидент на съюза на пчеларите в Бразилия.

По думите му десетки хиляди от пчелите му са умрели в първите 48 часа, след като се появили симптоми на заболяване. Според него заразените с пестициди пчели са разпространили вредните вещества и по тези, които не са имали контакт с тях и така бройката се е увеличила.

Компания пусна на пазара мини пици за пчели

От 1990 г. до 2016 г. Бразилия е увеличила използването на пестициди със 770%. Разследване на “Грийнпийс” е открило общо 193 химикала, които са забранени за използване в Европа, но са регистрирани като безопасни в Бразилия в последните три години.

Все още не е ясно дали ще има реакция от страна на властите в Бразилия и дали използването на пестициди ще бъде ограничено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама