Нов случай на африканска чума е регистриран в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“

10:03, 21 авг 19 / Общество 25 1408 Topnovini

Нов случай на африканска чума е регистриран в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, това каза за „Фокус“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

По думите му така случаите на територията на предприятието стават общо 4 - новият случай и старите в ДЛС „Искър“, ДГС „София“ и ДГС „Елин Пелин“.

Учени работят усилено по ваксина срещу африканската чума по свинете

„Няма намерени умрели трупове, а въпросното диво прасе е намерено в капан и пробата е положителна. Тъй като пробата е излязла вчера, днес трябва да излезе заповед от БАБХ и респективно веднага след това ще има заповеди от Изпълнителната агенция по горите, която ще определи инфектираната зона в рамките на 200 кв. км., за да се види къде ще бъде забранен лова и къде ще бъде ограничен достъпа за посещение в горските територии, доколкото е възможно“, посочи той.

Нов случай на заразено с чума диво прасе е установен във Великотърновско

Инж Дамянов допълни, че за периода от началото на август в държавните райони на територията на Югозападно държавно предприятие са отстреляни 136 диви свине, а в районите на ловните сдружения са около 52-53 диви свине.

Той добави, че ловците са направили над 500 претърсвания в техните ловно-стопански райони за трупове на диви свине, а в държавните ловно-стопански райони претърсванията са 230. Директорът на ЮЗДП каза още, че при ловците работят 50 капани за улов на дива свиня, а в държавните райони капаните са 90.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!