Марияна Николова: Постът на председател на Съвета по киберсигурност не е капан

08:23, 21 авг 19 / Политика 25 2548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова по Нова телевизия.

От 20 август тя пое председателството на Съвета по киберсигурност. Предложението да бъде председател на съвета идва от премиера Бойко Борисов, каза тя. Той лично й е предложил на 19 август.

"Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави още вицепремиерът. "След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП, държавата предприе редица фактори. Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност", каза вицепремиерът.

Марияна Николова е новият председател на Съвета по киберсигурността

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card. Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя.

Трудно може да се припише вина на хакер за кражба на самоличност

Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.

"Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

"През последните 2 години сме свидетели на европейски хакерски атаки, пострада и Германия", каза Николова. Тя припомни, че Съветът на Европа наскоро прие наредба, която посочва редица санкции, които ще са срещу хакери.

Категорично ще има промени в закона, обясни Николова и добави: "Вече започнахме промени в Закона за електронното управление".

Тя заяви, че ще предложи промени в Наказателния кодекс, тъй като в момента санкциите били изключително занижени. Ще предложи от 5 до 15 години за компютърни престъпления - проникване, хакване, установяване на система, хакване на пароли, изброи Марияна Николова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама