Ангела Меркел обсъжда климатичните промени със скандинавските лидери

16:30, 20 авг 19 / Свят 25 1278 Topnovini
1
2
3
4
5

Германският канцлер Ангела Меркел е в Исландия за разговори с лидерите от Северния съвет - Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция. Очаква се климатът да доминира в дневния ред и Меркел призова за „смирение“ при нашето третиране на околната среда, предаде БГНЕС.

„От смяната на моделите на мобилност към въпроса за производството на енергия, вярвам, че сме изправени пред общи предизвикателства“, каза Меркел. Примерът с Исландия показва „че човечеството трябва да се отнася внимателно към природата и да проявява известна смирение“, подчерта канцлерът.

В неделя Исландия отдаде почит като проведе погребение за първия изгубен поради климатичните промени ледник Окьокул. Известен като „Ок“ за кратко, Окьокул загуби статута си на ледник през 2014 г. На церемонията в неделя опечалените разкриха табела, обявяваща, че всички главни ледници в страната се очаква да последват същия път през следващите 200 години.

Исландия издига паметник на мястото на първия стопен от глобалното затопляне глетчер

Северният съвет обединява Дания, Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция, както и самоуправляващи се територии като Гренландия и Фарьорските острови. Той е създаден през 1952 г. за укрепване на междупарламентарното и междуправителственото сътрудничество между държавите-членки.

Регионът се похвали през 2-17 г. с население от около 27 милиона души, а общата му икономическа продукция през тази година се оценява на около 1,26 трилиона евро. До 2030 г. Северният съвет очаква броят на жителите в региона да се увеличи с 10% до около 29 милиона.

Всяка година лидерите на Северния съвет се срещат на неформални разговори. Тази година на срещата беше поканена и Ангела Меркел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 23 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.