Денят накратко - 20 август

19:00, 20 авг 19 25 2286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Вижте кои компании искат да участват в строежа на АЕЦ „Белене“, докъде стигна разследването на случая в Негован. Какво се констатира след проверката в Центъра за Спешна помощ в Сливен, кого обвиниха за смъртта на 40-дневното бебе в Благоевградско, защо пожарът в Свищов отново пламна и къде потвърдиха нови огнища на африканска чума по свинете?

***

7 компании искат да участват като стратегически инвеститор в проекта АЕЦ „Белене”

13 компании от Русия, Китай, Южна Корея и трима български инвеститори са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Седем от тях искат да участват като стратегически инвеститор в бъдещия проект. Американската компания „Дженеръл електрик” и френската „Фраматом” са поискали да се включат в доставка на оборудването и с разговори как да се финансира проекта. Заявен е интерес от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ „Белене“. Според предварителните оценки втората атомна електроцентрала ще струва 10 млрд. евро. Комисия от български експерти ще оцени предложенията и до 90 дни ще изготви кратка листа с имената на компаниите, които ще бъдат поканени за подаване на обвързващи оферти. Стратегическият инвеститор трябва да бъде избран до една година.

***

Убитите край Негован не фигурират в базата данни на МВР

В неделя край водоем в софийското село бяха открити разчленени човешки останки от две тела. Все още не е ясна самоличността на жертвите. Експертизите до момента показват, че убитите са жена и мъж на възраст между 40-70 години. Установено е, че намерените вчера в близост до останките ключове и портмоне, не са на жертвите. Отхвърлена е и вероятността двамата да са убити от чужди граждани. Криминалисти смятат, че подобен случай няма аналог в историята на България. От полицията потърсиха съдействието на гражданите, ако имат информация за липсващи от близо месец двама души, да сигнализират незабавно. Разследването продължава.

***

Продължава разследването в Спешния център заради смъртта на детето в Сотиря

След като близките на загиналото дете обявиха, че медиците от центъра за Спешна помощ не са му оказали първа помощ, бяха възложени проверки, които да констатират работата на екипа. Днес лекарят, транспортирал момиченцето, призна, че е оставил детето само с баба си и се качил при шофьора. Той твърди, че е започнал да преглежда момичето, но бабата му попречила. Според бабата обаче на детето преглед не е извършен, а лекарят стоял безучастен. Ръководството на болницата обяви вчера, че след резултатите от проверката ще има дисциплинарни уволнения. Междувременно в Сливен отново се проведе митинг с искане на доживотна присъда за извършителя на убийството. Събитието се организира чрез социалните мрежи и се проведе пред областната болница „Д-р Иван Селимински“, където е настанен за лечение 21-годишният Мартин Трифонов.

***

Сметището в Свищов пламна за трети път

Вчера огънят беше напълно потушен. Днес обаче сметището отново се възпламени. В борбата с бедствената ситуация са мобилизирани хора и техника от пет общини. Предстои сметището да бъде засипано с десетки тонове пръст. За тази дейност общината отделя 3,1 млн. лв. Въпреки че сметоизвозването там е официално прекратено в началото на 2017 година, теренът продължава да се използва за сметище. Официално неговата площ е 50 дка. През годините обаче се е разраснала двойно. Няма данни атмосферният въздух в общината да е критично замърсен. Обявеното бедствено положение ще продължи до петък.

***

Продължава разпространението на африканска чума по свинете

След като вчера беше констатирано ново огнище на заразата в община Перущица, днес беше потвърдена положителна проба в Държавното горско стопанство „Алабак“. Това е второ огнище на чумата на територията на община Велинград. Заболяването бе установено в още един свинекомплекс в Русенско. Фермата се намира в село Караманово и в нея се отглеждат 4 500 прасета, които трябва да бъдат евтаназирани. Междувременно в Плевен и Пазарджик заседаваха областните епизоотични комисии, които набелязаха основни мерки за превенция. Днес изтече и удълженият срок за доброволно заколване на животните в Плевенско. По-късно през деня беше установен нов случай на заразено с африканска чума диво прасе във Великотърновската област. Животното е намерено мъртво в района село Мерданя. До момента в страната са констатирани 33 огнища на африканска чума при домашни свине и 45 случая при дивите свине.

***

Обвиниха майката за смъртта на 40-дневното й бебе в Благоевградско

Майката на починалото бебе в село Падеш получи обвинение за смърт по непредпазливост. Детето бе открито мъртво на 18-ти август сутринта. До късно вечерта майка му е била на събор в селото. Прибрала се е към 3.00 часа и накърмила бебето, а след това го оставила да спи. Към 9.00 забелязала, че детето нямало никакви признаци на живот. Назначената аутопсия е установила, че причина за смъртта му е задушаване. От полицията уточняват, че 18-годишната майка не е полагала достатъчно грижи за малолетното си дете. Тя живее с мъж, който не е баща на детето. Двамата са наети като говедари в селото. Живеят в хангар до стопанския двор. 18-годишната жена остава в ареста за 72 часа.

***

За първи път йордански външен министър е на официална визита у нас

Посещението му е по покана на вицепремиера Екатерина Захариева. Айман Ал-Сафади се срещна с българския министър-председател Бойко Борисов. В рамките на разговора премиерът отбеляза, че Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия Изток и Северна Африка. Министър-председателят подчерта приятелските отношения между двете страни, както и много добрата степен на взаимодействие и сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси. Йорданският външен министър разговаря и с вицепремиера Захариева. Двамата поеха ангажимент да организират първа сесия на съвместна икономическа комисия между двете държави. Айман Ал-Сафади посети и българския президент Румен Радев. Неговият престой в България ще продължи до 21 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама