"Грийнпийс" алармира за нов остров от боклук - този път в Атлантическия океан

16:40, 20 авг 19 / Култура 25 3156 Шрифт:
Topnovini

В Атлантическия океан се намира единственото в света море без брегова ивица, чийто граници се определят от теченията на Северноатлантическия поток. Саргасово море е получило името си от саргасума – вид водорасли със златисто-кафяв цвят, в които гнездят костенурки и с които се хранят стотици морски обитатели. Но сега саргасумът приютява и нещо, което не е част от екосистемата.

Пластмасови микрочастици са открити и в най-далечните арктически райони

Хваната в капана на завихрящите се океански течение е нарастваща „колекция“ от човешки боклук – отпадъци, идващи от държави, чийто брегове опита в Атлантика – от западното крайбрежие на Африка до източното крайбрежие на САЩ. Бавно проправяйки си пътя през океана огромно количество микропластмаса стига до стомасите на морските животни, които го поглъщат чрез водата и храната си, съобщава БГНЕС.

Хавиер Бардем призова лидерите от ООН да защитят океаните

Според учени и еколози в Саргасово море постепенно се образува нов остров от боклук, подобно на огромното „сметище“ в Тихия океан. Микропластмасата попада в рибата и другите морски обитатели и така неусетно стига обратно до нас – в чинията по време на вечеря.

Активисти на „Грийнпийс“ посочват, че в Саргасово море са открити „изключителни нива“ на замърсяване с микропластмаса. Концентрацията на замърсяване е дори по-голяма от тази, открита миналата година в острова с боклук насред Тихия океан, и тя идва основно от пластмасови бутилки за вода и пликчетата за еднократна употреба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама