Откриха древен стенопис от изгубената цивилизация Карал в Перу

20:40, 20 авг 19 / Култура и наука 25 2088 Topnovini
Изображение на жаба с човешко лице открито върху сграда, построена от цивилизацията Карал в Перу - най-старата цивилизация в Америка открита до този момент, живяла в долините на северна Лима.
снимка: ЕПА/БГНЕС Изображение на жаба с човешко лице открито върху сграда, построена от цивилизацията Карал в Перу - най-старата цивилизация в Америка открита до този момент, живяла в долините на северна Лима.

В Перу беше открит древен стенопис от изгубената цивилизация Карал, който според археолозите е на около 3000 години. Откритието е направено в археологическия комплекс Вичама. Екип от изследователи е попаднал при разкопките на фреска, изобразяваща огромна жаба с човешка глава, предава БГНЕС.

Според археолога Татяна Абад стенописът представлява „идването на водата“. На пресконференция в Лима тя заяви, че „изображението подчертава важността на водата във времена на криза и отразява ползите, които можем да извлечем от тях“.

Разкопките във Вичама започват през 2007 година и археолозите продължават да разкриват нови страни на древната цивилизация – доста напредничав за времето си градоустройствен план и архитектура.

Карал е смятана за най-старата цивилизация в Америките, датираща 3000 години преди Христа. За древния им град обаче няма много информация. Комплексът се намира в безводен район на Перу, което кара учените да заключат, че промените в климата са изиграли ключова роля за нейното отмиране.

Според археолозите цивилизацията Карал мистериозно изчезва около 1600 година преди Христа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!