Откриха древен стенопис от изгубената цивилизация Карал в Перу

20:40, 20 авг 19 / Култура и наука 25 1964 Topnovini
Изображение на жаба с човешко лице открито върху сграда, построена от цивилизацията Карал в Перу - най-старата цивилизация в Америка открита до този момент, живяла в долините на северна Лима.
1

В Перу беше открит древен стенопис от изгубената цивилизация Карал, който според археолозите е на около 3000 години. Откритието е направено в археологическия комплекс Вичама. Екип от изследователи е попаднал при разкопките на фреска, изобразяваща огромна жаба с човешка глава, предава БГНЕС.

Според археолога Татяна Абад стенописът представлява „идването на водата“. На пресконференция в Лима тя заяви, че „изображението подчертава важността на водата във времена на криза и отразява ползите, които можем да извлечем от тях“.

Разкопките във Вичама започват през 2007 година и археолозите продължават да разкриват нови страни на древната цивилизация – доста напредничав за времето си градоустройствен план и архитектура.

Карал е смятана за най-старата цивилизация в Америките, датираща 3000 години преди Христа. За древния им град обаче няма много информация. Комплексът се намира в безводен район на Перу, което кара учените да заключат, че промените в климата са изиграли ключова роля за нейното отмиране.

Според археолозите цивилизацията Карал мистериозно изчезва около 1600 година преди Христа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 38 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.