Учени за първи път наблюдаваха планета, подобна на Земята

19:40, 20 авг 19 / Култура 25 2746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Директни наблюдения от космическия телескоп на НАСА Spitzer дадоха възможност на учени за пръв път да видят повърхността на подобна на Земята планета в съседна звездна система, предаде БГНЕС.

Планетата, позната на астрономите като LHS 3844b, е една от над 4000 открити досега екзопланети - небесни тела, които се въртят около звезда, подобно на планетите в Слънчевата система.

Тя няма атмосфера и повърхността ѝ прилича на тази на Луната, като вероятно е покрита с тъмни, вулканични скали.

LHS 3844b е около 1,3 пъти по-голяма от Земята и се върти в близка орбита около звезда от типа червено джудже. Те се намира на около 48,6 светлинни години от Земята.

Липсата на атмосфера вероятно е заради силната радиация, излъчвана от звездата в системата на планетата. Тази звезда е червено джудже, което макар и слабо като светене по стандартите на Вселената, излъчва големи количества ултравиолетова светлина.

Проучването на LHS 3844b, което е публикувано в списание „Нейчър“, вероятно ще поднови дебатите дали хората трябва да търсят обитаеми планети, подобни на Земята в системи с червени джуджета, каквито са 75% от звездите в нашата галактика Млечен път или трябва да съсредоточат търсенето си около по-рядко срещаните, по-големи, ярки и горещи звезди, като нашето Слънце.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама