И Северна Македония проявява интерес към проекта за АЕЦ "Белене"

10:03, 20 авг 19 / Икономика 25 1520 Шрифт:
Topnovini

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".  От руската корпорация „Росатом“ вчера обявиха, че са подали документи. По неофициална информация заявления има и от Корейската хидроядрена компания и от китайската Си Ен Ен Си, съобщи БНР.

Интерес са заявили и американската „Дженерал илектрик“ и френската „Фраматом“, които могат да доставят част от техническото оборудване. Освен това българска фирма е поискала да закупи акции от бъдещата централата.

"И Северна Македония проявява интерес към проекта за АЕЦ "Белене", заяви председателя на енергийната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.  Той обясни, че тя ще участва със своята електрическа компания и уточни, че проявеният интерес е за покупка на електрическа енергия – дългосрочна.

Енергийният министър обявява кой иска да строи АЕЦ „Белене“

"Има заявено българско участие, би трябвало да е консорциум от фирми, което е проявило интерес да закупи и акции и дългосрочно да закупи електрическа енергия. Предполагам, че това е част от намеренията, за да могат да влязат в преговорния процес и евентуално да станат съсобственици или миноритарни акционери в проекта", добави Николов.

Според председателя на енергийната комисия в парламента "Фраматом" и "Дженерал илектрик" са предложили варианти за доставка на оборудване, като експортните банки на страните (съответно Франция и САЩ - бел.ред.) да финансират това оборудване "и в последствие, след заработване на АЕЦ "Белене", то да бъде изплатено по определени схеми".

„Росатом“ подаде заявление за участие в избора на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Николов обясни, че стратегическият инвеститор освен да осигури пари, трябва да структурира и проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.