Уволниха скандален полицай пет години след смъртта на арестант в Ню Йорк

09:45, 20 авг 19 / Свят 25 2200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицай от Ню Йорк, предизвикала смъртта на арестант през 2014 г., беше уволнен. Даниел Панталео задушил чернокожия Ерик Гарнър по време на арест, използвайки непозволена хватка.

Щатски съдебен състав, както и федералната прокуратура отказаха да повдигнат обвинение срещу Панталео, което възмути организациите за защита на гражданските права в САЩ.

Уволнението идва след препоръка на дисциплинарния отдел на полицията в Ню Йорк, цели 5 години след фаталния случай, съобщава БГНЕС.

В мотивите за решението си да уволни Панталео полицейския комисар на Ню Йорк Джеймс О'Нийл каза, че записът от мобилен телефон на смъртта на Ерик Гарнър е показал ясно, че полицая използва задушаваща хватка, каквато е забранена от полицията в града.

Ерик Гарнър беше арестуван през 2014 г. по подозрение, че нелегално продава цигари на улица в Ню Йорк. На запис, направен от гражданин се чува, че Гарнър казва няколко пъти "Не мога да дишам", докато Панталео го държи със задушаващата хватка, в присъствието на още няколко полицаи.

Ерик Гарнър е страдал от астма и затлъстяване, като тежал 160 килограма. Бащата на 6 деца изпаднал в безсъзнание и опитите на лекарите да го върнат към живот били неуспешни.

През 2015 г. град Ню Йорк постигна споразумение със семейството на Ерик Гарнър и им плати неустойка от 5,9 милиона долара.

Президентът на синдиката на полицаите Патрик Линч критикува уволнението на Панталео с думите, че комисаря О'Нийл "предпочете политиката и собствените му интереси да бъдат по-важни от полицаите, които твърди, че предвожда."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама