Индийският апарат "Чандраян-2" навлезе в орбитата на Луната

09:09, 20 авг 19 / Култура 25 2343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Индийският космически апарат „Чандраян-2“ навлезе в лунна орбита, като така успешно изпълни една от най-сложните маневри от историческата си мисия до земния спътник, съобщи БГНЕС.

След 4-седмично пътуване корабът завърши своето позициониране в лунната орбита, както е планирано, се посочва в съобщение на Индийския център за космически изследвания.

Целта на Индия е да се превърне в четвъртата държава в света след Русия, САЩ и Китай, която е приземявала космически кораб на Луната. Ако мисията продължи по план, „Чандраян-2“ ще кацне на Южния полюс на земния спътник на 7 септември.

Позиционирането в орбита около Луната беше една от най-трудните маневри в мисията, защото ако корабът се беше приближил до земния спътник с по-голяма скорост, той щеше да отскочи и да се изгуби в дълбокото пространство. Ако „Чандраян-2“ обаче беше направил заход с по-ниска скорост лунната гравитация щеше да го засмука и да го разбие на повърхността.

Индийската "Чандраян-2" се отправи към Луната

Очакваше се тежащият 2400 кг. орбитален апарат да обикаля около Луната около година, правейки снимки на повърхността, търсейки признаци за наличие на вода и изучаване на атмосферата.

"Чандраян-2" се откроява поради ниската си цена, с около 140 млн. долара, изразходвани за подготовка за мисията - много по-ниска цена в сравнение с подобни мисии от други страни. За сравнение САЩ са похарчили около 100 млрд. долара за мисиите „Аполо“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама