Обявиха превантивно област Перник за санитарна зона, за да не се допусне заразата от африканска чума

21:10, 19 авг 19 25 2703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На заседание на Областната епизоотична комисия в Перник беше взето решение цялата територия на област Перник да бъде обявена за санитарна зона.

Мярката се предприема, за да не се допусне заразата от Африканска чума по свинете /АЧС/ в региона, съобщава БТА. 

Констатираха африканска чума и в Перущица

"Собствениците на прасета, отглеждани в стопанства тип "заден двор", са призовани до 10 септември да предприемат доброволното им умъртвяване. Всеки стопанин, който се погрижи за своите животни, консервира месото им и обезпаразити и дезинфекцира помещенията, в които са били, ще получи сумата от 300 лв. за обезпечаване на санитарно-хигиенните действия", заяви областният управител Ирена Соколова. 

Тя отбеляза, че грижата за здравите прасета в момента, както и за възстановяването на популацията през следващата пролет, изисква предприемането на превантивните действия.

На заседанието беше посочено, че Перник е сред трите области в страната, които на този етап не са засегнати от заболяването.

Съобщено беше, че проба от умряло прасе в земенското село Габров дол е изпратена в сертифицирана лаборатория в София, от която до дни се очаква изясняване на причините на смъртта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама