Меркел: Без Западните Балкани Европа няма да е обединена

15:37, 19 авг 19 / Свят 25 1987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че без държавите от Западните Балкани Европа няма да е обединена. Меркел каза това след разговори с унгарския премиер Виктор Орбан в унгарското градче Шопрон, съобщи БНР.

Двамата отбелязаха 30-годишнината от отварянето на границата между Унгария и Австрия, смятано за началото на края на Студената война.

Меркел благодари на Унгария за ролята й в падането на Берлинската стена

„Благодарни сме за събитията преди 30 години, довели до обединението на Германия и на цяла Европа“, заяви Ангела Меркел в Шопрон. Там на днешния ден през 1989 г. в близост до австрийската граница се провежда т.нар. паневропейски пикник, смятан за предвестник на политическите промени в Европа.

Европейското обединение бе един от акцентите в днешните разговори между Ангела Меркел и Виктор Орбан.

Ангела Меркел днес навърши 65 години

„Не само Унгария, но и Германия е на мнение, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани е важна. Ако погледнем географската карта, а и от геостратегическа перспектива, без тези държави Европа не може да е обединена“, заяви Ангела Меркел на пресконференция с Виктор Орбан.

Двамата се обявиха за засилване на охраната по външните граници на ЕС. Канцлерът Меркел изрази надежда, че новият миграционен пакт, подготвян от следващата Европейска комисия, ще успее да преодолее различията в Европа. Унгария отказва да участва в квотното разпределение на мигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама