Лидерите от Г-7 се събират на годишна среща в Биариц

08:15, 24 авг 19 / Свят 25 2422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция е домакин на годишната среща на Г-7. От днес до 26 август седемте водещи индустриални държави ще обсъждат теми от световно значение в малкия крайбрежен град Биариц.

От френския президент Еманюел Макрон се очаква да спомогне за смекчаване на обтегнатите отношения между Европейския съюз и САЩ, след като иранския танкер беше пуснат от властите в Гибралтар.

На форума се очакват редица интересни срещи. Американският президент Донад Тръмп се среща с новия премиер на Великобритания Борис Джонсън, който се опитва да предоговори споразумението за Brexit с европейските лидери.

Всички медии са отправили своето внимание именно към Тръмп, който на миналогодишната среща в Канада отказа да подпише финалното комюнике. В историята остана снимката на намръщения канцлер на Германия Ангела Меркел и седналия със сърдито скръстени ръце Тръмп, заобиколени от останалите лидери.

Срещата на Г-7 може да завърши без комюнике заради различия за климата

Тогава американският президент напусна форума още преди на него да бъдат обсъдени промените в климата. Разединението по темата се очаква да излезе отново наяве и на срещата в Биариц.

Очаква се лидерите да обсъдят освен това световната икономика и по-специално да се фокусират върху търговските отношения между САЩ и Китай и между САЩ и Европейския съюз, както и кой ще поеме председателското място на МВФ от Кристин Лагард. Брюксел посочи като свой кандидат Кристалина Георгиева, която в момента е начело на Световната банка.

Очаква се да бъде засегната и темата за новата криптовалута на Facebook - Libra, след като Франция обяви плановете си за създаване на специално звено на Г-7, което да разследва прането на пари и потребителската защита при криптовалутите.

Много вероятно да бъде обсъдено и международното облагане на дигиталните компании. Париж публикува споразумение между финансовите министри от Г-7 от срещата през юли, от което се вижда, че те са успели да постигнат договореност по въпроса. В отговор на исканото облагане на големите технологични гиганти Доналд Тръмп заплаши, че ще обложи с мита вноса на вино от Франция.

Форумът се провежда в Биариц по време на най-натоварения туристически сезон. Очаква се срещата да доведе до редица неудобства за местните търговци и за туристите. В града са въведени две зони за сигурност - едната от тях се намира близо до плажовете и е предвидено да е от най-висока степен.

Еманюел Макрон обеща "безпрецедентни мерки за сигурност", като предупреди, че "насилнически френски и европейски групировки" планират да се съберат в Биариц докато световните лидери са там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама