Започва принудителното умъртвяване на прасетата в Кресна

07:22, 19 авг 19 / Общество 25 1276 Topnovini
1

Институциите започват принудително умъртвяване на прасетата в Кресна. Става дума за над 130 животни. За момента не ясно дали някои от стопаните са убили доброволно прасетата си.

Напрежението в Благоевградско започна, след като в края на миналата седмица във водите на река Струма беше открит трупа на заразено с чума прасе. Местни смятат, че заразеното животно е изхвърлено нарочно. Оплакват се също, че 300 лева компенсация за отгледано прасе, са недостатъчни.

Зам.-кмет на Кресна: Трудно ще убедим стопаните, че прасетата им трябва да бъдат умъртвени

Очаква се нов протест заради мерките на държавата в борбата с африканската чума по свинете. След като на различни места в страната вече няколко пъти недоволни граждани поискаха да не им бъдат умъртвявани прасетата, кметът на Кресна Николай Георгиев излезе с официална позиция, в която плаши с протест заради открито в река Струма прасе.

Георгиев заяви, че заедно със съгражданите си иска категорични доказателства за наличието на заразата в града. За целта предлага, преди да се стигне до умъртвяването на домашните прасета в Кресна, да се вземат проби от животни в различни точки на общината и да се изследват за заболяването. Освен това Георгиев иска предварително собствениците да получат финансовите обезщетения за прасетата си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани