Археолози: Йерусалим е бил завладян от Вавилон

21:42, 18 авг 19 / Свят 25 4225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археологическо откритие доказва библейската история, че Йерусалим е бил нападнат от вавилонците.

Превземането на Йерусалим от цар Навуходоносор е една от най-жестоките библейски приказки. Твърди се, че легендарната обсада и нашествие са довели до унищожаване на храма на Соломон и до плен на израилтяните. Наскоро направено археологическо откритие предоставя доказателства, че това не е просто легенда.

Разкопките, извършени от Университета Шарлът в Северна Каролина, са разкрили останките от къща от желязна епоха, която носи следи от разрушения близо до цитадела на Йерусалимската кула на Давид, съобщава Спутник, цитирайки News Corp Australia.

Както предполагат историците университета Шарлът, откритията може да са доказателство за разграбването на Юдея от вавилонския цар Навуходоносор преди повече от 2500 години, събитие, което води до разрушаването на Първия храм и хората, взети в плен - нещо, за което евреите скърбят до ден днешен.

„Това е състоянието, в което очаквате да намерите разрушено домакинство след нападение или битка. Домакински предмети, лампи, накрайници на стрели и бижута, които може би са били изгубени и погребани при унищожаването.”, заяви професор Шимон Гибсън пред медиите.

В разкопките на планината Сион беше открито, че има слоеве пепел, съдържащи артефакти от нещо, което изглежда като разрушена къща. Смята се, че е била част от укрепена градска зона. Стилът на откритите предмети подсказва, че къщата е била изгорена по времето, когато се е състояла вавилонската обсада на Йерусалим. При разкопките е намерена стрела от така наречения „скитски” тип, която датира от VI и VII в. пр. н. е. и се знае, че е била използвана от вавилонските воини.

„Заедно това доказателство сочи историческото завладяване на града от Вавилон, защото единственото голямо разрушение, което имаме в Йерусалим за този период, е завладяването на 587/586 г. пр. Хр.“, заключава Гибсън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама