Инициатива се бори за опазване визията на стара София

17:41, 17 авг 19 25 2891 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициатива за обособяване на културен квартал се проведе в района между столичните улици „Веслец“, „Екзарх Йосиф“и „Цар Симеон“.

„КвАРТал“ се провежда редовно от началото на годината веднъж в месеца. Затваря се за движение по една улица в квартала. Целта е да се правят временни пешеходни участъци за няколко часа в рамките на един ден. „Затваряме улица, за да я отворим за хората“, разказа организаторът Мартина Стефанова от арт фондация „Дома“, цитирана от БГНЕС.

Инициативата КвАРТал е с дългосрочна цел - за обособяване на постоянен културен квартал в София. „Един вид ние събираме парченцата от пъзел, които липсват в този квартал. Наблюдавайки за последните десетилетия се обособила културна зона. Искаме да изградим мрежа и се борим за опазване на визията на стара София“, обясни Стефанова.

Друга дългосрочна цел е за създаване на повече пешеходни зони и пространства, както и работа със съседите в квартала.

Освен тези събития инициативата КваАРТал има и фестивал, който се провежда като алтернативно празненство за Деня на София – 17 септември. Тази година той ще се проведе между 13 и 15 септември. Ще има празненства, музика, представления, ще бъдат отворени непознати за квартала места. Темата ще бъде „Хората – сърцето на квартала“, разкри Мартина Стефанова.

"КвАРТал Фестивал” се появява през 2016 година с главна цел да покаже културния потенциал на зоната, заключена между четири главни булеварда в центъра на град София – Мария Луиза, Дондуков, Васил Левски и Сливница. Целта на инициативата е създаване на мрежа между съществуващите на територията пространства, бизнеси и живущи с основен акцент върху развитието на културна и занаятчийска дейност, опазването на културното и архитектурно наследство, обособяването на пешеходни зони и разработване на идеи за облагородяване на градската среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама