Поне 200 лева струва подготовката на ученика за 15 септември

14:10, 17 авг 19 / Общество 25 1825 Topnovini
1

Подготовката на един първокласник, която включва закупуването на тетрадки, скицник, боички, кутия за сандвич, неразливаща се чаша ще ни излезе между 40 и 60 лева, като в тази цена не влиза несесер и раница. За тях ще трябва да добавим между 90 и 110 лева. Това изчисли за БГНЕС Ирина Бояджиева, която от седем години работи в книжарница.

„Тази година кампанията за подготовката на децата за училище стартира на 15 август, тъй като много от родителите искат да свършат тази работа преди голямата лудница през септември. Независимо дали ще купите днес всичко необходимо за първия учебен ден или през септември, цените са еднакви. От няколко години цените на т.нар. консумативи не са променяни", заяви Бояджиева и каза, че родителите трябва да снабдят бъдещия ученик с определени неща, които изискват по-голям бюджет.

За първи клас трябва несесер, флумастери, цветни моливи, химикал, гумичка, линийка и обикновен молив. Тетрадките с тесни и широки редове, както и с квадратчетата струват между 39 стотинки и 80 стотинки. Химикалките струват между 1 – 3 лева, цветните моливи варират между 5-6 лева за 12 цвята, а с 24 стигат до 10 лева. Водните бои струват около 5-6 лева.

Родителите трябва да отделят и още около 50 лева за закупуване на помагала.

При по-големите ученици подготовката ще излезе по- евтино, тъй като броят на тетрадките намалява, няма задължително изискване какъв да бъде несесерът. 

"Разходът за закупуване на ученическите пособия пада с около 20 лева и със закупуването на нова раница подготовката им за новата учебна година ще излезе около 100-120 лева", изчисли Бояджиева.

Купуването на раницата също не е лесна задача, въпреки че пазарът изобилства от различни видове.

"За първолаците тя трябва да е много стабилна. Препоръчително да бъде с дебело дъно, да няма ципове, а да е със закопчалка, тъй като циповете лесно се късат", поясни още тя.

От четвърти клас нагоре раниците поевтиняват и хубава чанта може да бъде купена на цена между 60 и 70 лева. Разбира се в различните населени места цените и продуктите варират. Много зависи обектите, от които пазаруваме.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани