Гренландия: Ако бяхме закупени от САЩ, щяхме да бъдем смачкани

18:30, 16 авг 19 / Свят 25 2052 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Гренландия, автономен регион под суверенитета на Дания, заяви, че не се продава, след като по-рано през деня беше съобщено, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обмисля покупката на покрития с лед остров в северната част на Атлантическия океан.

Американският президент ще посети Гренландия в началото на септември и ще се срещне с местни лидери. Американската армия вече разполага с авиобаза Thule в северозападната част на острова.

Тръмп иска да купи Гренландия

"Ако бяхме закупени от САЩ, нашата система на благосъстояние щеше да бъде демонтирана и щяха да бъдат направени фундаментални промени в гренландското общество - просто щяхме да бъдем смачкани", това каза външният министър на Гренландия, съобщи БНР.

Редица датски политици в Копенхаген също опровергаха идеята на Доналд Тръмп. Бившият външен министър Мартин Лидегард заяви, че е "ужасна мисъл" да се продаде територията на Вашингтон.

10 млрд. тона лед се стопили в Гренландия само за денонощие

Сорен Есперсен от Датската народна партия посочи, че ако информацията от по-рано днес е вярна, това е доказателство, че американският президент е "полудял". Бившият премиер Ларс Локке Расмусен пък нарече идеята като извън сезонна "априлска шега".

Самото правителство в Копенхаген все още не е коментирало доклада.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама