Скопие започна да отстранява Звездата на Вергина от публични места

18:00, 15 авг 19 / Свят 25 2268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Северна Македония започна да поставя разяснителни надписи на паметниците и да отстранява Звездата от Вергина от символите на държавни институции и публични места съгласно Преспанското споразумение с Гърция, предаде БТА.

Звездата от Вергина, която беше изобразена върху първия флаг на страната, но след това премахната, след като Гърция наложи търговско ембарго на Македония. Звездата ще бъде отстранена не само от символите на обществени сгради и институции, но и от капаците на шахтите в столицата.

"В чест на Александър Велики, историческа фигура, която принадлежи на античната
елинистична история и на световното културно наследство. Тук е представен като воин на кон" - така ще пише вече на паметника "Воин на кон" на централния площад в Скопие.

Подобни текстове ще бъдат поставени и на други паметници на личности от древността, разположени в няколко града на страната. Текстовете ще бъдат на македонски, албански и английски език.

Преспанското споразумение, подписано на 17 юни 2018 г. и одобрено от парламентите на двете страни в началото на тази година, постави условие Северна Македония да се откаже от всякакви претенции за връзки с културата на древна Македония и нейните символи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама