Доналд Тръмп отново нападна Федералния резерв, че не понижава лихвите агресивно

11:40, 15 авг 19 25 2431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново нападна Федералния резерв за това, че не намалява по-агресивно лихвените си проценти, като това стана в момент, когато страховете от глобална икономическа рецесия предизвикват сериозен трус на световните финансови пазари и по-специално на Уолстрийт.

Тръмп заяви, че именно Фед, а не неговата търговска война с Китай, е виновен за последните признаци на икономическа слабост.

"Ние печелим срещу Китай...., но проблемът ни е с Фед", написа Тръмп в Тwitter. Американският президент също така определи шефът на Фед Джером Пауъл като "несведущ и безидеен", предаде БНР.

"Цените за нас не са се повишили, а в някои случаи са спаднали. Китай не е наш проблем, въпреки че Хонконг не помага. Проблемът ни е с Фед, който повиши лихвите твърде много и твърде бързо. Сега твърде бавното намаляване на лихвите кара другите държави да благодарят на несведущия Джей Пауъл и на Федералния резерв. Лесно би трябвало да пожънем големи награди и печалби, но Федералният резерв ни задържа. Ние все пак ще спечелим", написа Тръмп.

Освен това той обвини "Германия и много други страни", че играят играта за намаляване на лихвите.

Коментарите на Тръмп дойдоха на фона на бруталните разпродажби на акции на Уолстрийт по време на търговията в сряда, като индексът на сините чипове DJIA се срина с 800 пункта (спад с 3,05%), широкият S&P500 падна с 2,93%, а технологичният Nasdaq Composite - с 3,02% след слаби икономически данни от Германия и Китай.

В същото време доходността на 10-годишните американски облигации се понижи под тази на краткосрочните двегодишни книжа за пръв път от юни 2007-а година насам, като този феномен, известен като "обърната крива на доходност" е чест предвестник на икономическа рецесия в рамките на следващите до 12 месеца.

"Луда обърната крива на доходност!", написа Тръмп в Тwitter и отново добави: "Лесно би трябвало да пожънем големи награди и печалби, но Федералният резерв ни задържа“.

Малко по-късно Доналд Тръмп заяви, че търговската война се отразява негативно на Китай, докато американският потребител е "добре" със или без временно отлагане на новите тарифи от 10% върху вноса на китайски стоки на стойност около 300 млрд. долара.

"Добри неща бяха уговорени при разговора с Китай онзи ден. Те (китайците) изяждат тарифите с обезценяването на тяхната валута и "наливат" пари във финансовата им система. Американският потребител е добре с или без новите китайски мита от 1-ви септември, но ние показахме много добра воля с краткото отлагане на митата за част от китайските стоки за декември. Всъщност това помага на Китай повече от нас. Милиони работни места се губят в Китай към други държави, които не са обложени с мита и хиляди компании напускат Китай. Разбира се, че Китай иска да сключи сделка, но нека първо се държат хуманно с Хонконг!", написа той в Тwitter.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама