Манолова: Собствениците на заклани прасета трябва да получат такива обезщетения, че да възстановят поминъка си

18:04, 14 авг 19 25 1905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова отговори на отвореното писмо на протестиращите граждани от блокадата при село Крушаре, изпратено до висши държавни институции.

Общественият защитник посочва, че се е обърнала към земеделския министър в защита на засегнатите права на собственици от налагане на мерки против разпространението на африканската чума по свинете.

Организатори на протеста в Крушаре никога не са отглеждали свине

Като омбудсман тя е отправила следните препоръки:

Да се предприемат действия за обезщетяването на всички собственици, засегнати от мерките против разпространението на заболяването, при спазване на принципите на равнопоставеност и пропорционалност, така че да са в състояние да възстановят поминъка си.

Правилата за обезщетяване да не поставят компенсацията или нейния размер в зависимост от регистрацията на дребните собственици и да гарантират, че за всяко унищожено животно ще се получи справедливо обезщетение за претърпените вреди и пропуснатите ползи по пазарни цени на килограм живо тегло, като се отчита категорията на животното.

Да се конкретизират правилата за предоставяне на обещаните от държавата суми за дезинфекция.

Да се организират разяснителни кампании по места за конкретната ситуация.

Да се прецени промяна в правилата за регистрация, така че да се стимулират собствениците на свине да изпълнят нормативните изисквания.

Да се въведат адекватни съпътстващи мерки за съдействие и контрол по отношение на животинските отпадъци от стопанствата на дребните собственици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама