Досъдебно производство е образувано за пожарa в района на фирма „Феникс-Ресурс“ край Дупница

15:17, 14 авг 19 / Крими 25 1538 Шрифт:
Topnovini

Досъдебно производство е образувано за възникналия пожар в района на фирма „Феникс-Ресурс“, непосредствено под автомагистрала „Струма“ край Дупница, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница.

Собственикът на пункта за отпадъци край Дупница: Хвърлиха нещо запалително

Пожарът вчера доведе до опустошаването на хиляди декари ниска растителност и лозя в землищата на няколко села.

Заради пожара кметът на Дупница инж. Методи Чимев обяви вчера частично бедствено положение, което ще продължи до полунощ днес.

Магистралата е все още затворена, като се очакват резултатите, които да дадат отговор дали има нарушение в здравината на носещите колони.


Инж. Чимев даде пресконференция на мястото на пожара.

„Проблемът е това, което се случи вчера и защо трябваше да стигаме до тук. Още на 2 април 2018 г. съм алармирал с писмо до АПИ, че на територията на общината, фирма реализира отпадъци върху имоти, попадащи под надлез на автомагистрала. Виждате писмото, с което ясно казвам, че натрупването на отпадъци е предпоставка за създаване на пожароопасност и да се засегне част от автомагистралата, за което алармирам да вземете необходимите мерки по компетентност. Ето и другото писмо до РИОСВ - Перник от месец юни миналата година за тази „бомба със закъснител“.

Водим дела с ползвателя на имотите, които не са негова собственост, спечелили сме на първа инстанция и момента текат обжалвания. Издали сме му актове, някои обжалва. Сервитутът на автомагистралата е публична държавна собственост. Каквото са ми позволявали правомощията е направено“, заяви инж. Чимев.


„Пожарните коли са тук на място и следят за ситуацията. Има на места тлеещи огнища, но няма засега опасност да се разрази отново. Тук са и служители от Община Дупница, техника на Общината и фирми, които продължават работа по овладяването на ситуацията. Има назначена комисия от мен с председател зам.-кметът Крум Милев, които започват веднага проверка на щетите“, допълни още инж. Чимев.

АПИ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на пункта за отпадъци край АМ „Струма“

„В момента няма проблем да бъде отменено бедственото положение. Има резултати от лабораторията на Гражданска защита. Оказа се, че няма проблеми с въздуха. Измервания са правени в село Блажиево и Джерман, както и тук на място. Няма опасност за хората“, обясни Милев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама