WWF: Животните в горите са намалели наполовина

14:10, 14 авг 19 / Свят 25 2483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мъжки  снежен леопард (Uncia uncia) лежи в клетката си   в зоопар в Щутгарт, Германия.
Мъжки снежен леопард (Uncia uncia) лежи в клетката си в зоопар в Щутгарт, Германия.

В последните години всe по-често чуваме предупреждения, че не само растения, но и животните на нашата планета са поставени под сериозна заплаха. И не говорим само за бракониерски набези или прекомерната консумация на риба и морски дарове.

Животните в горите по света са намалели наполовина от 1970 г. досега. Това сочи последен доклад на WWF по темата. 

За тези 50 години огромен брой животни са сменили своето местоживеене и са напуснали горите заради унищожаване или увреждане на естествената им среда на живот в резултат на сеч, горски пожари или селскостопанска дейност.

Всички са поставени в риск - бозайници, земноводни, влечуги, птици, а най-потърпевши от промените са тропическите гори, като Амазонка. Именно към тях са насочени основните притеснения на природозащитниците, а най-мрачните прогнози са, че след години тези гори могат да се превърнат в савани.

Това движение на животински видове оказва сериозен ефект върху състоянието на дивите гори, а оттам и на всички нас. Тези кътчета природа са белите дробове на планетата и спомагат за регулирането на климатичните промени, пише Daily Mail.

Приматите, големите птици и други подобни животни изпълняват своята роля във възстановяването на горите и разпространението на семената на растенията. По този начин гората се разраства и поглъща повече въглероден диоксид, произвеждайки и повече кислород.

 

За да се спре по някакъв начин този притеснителен процес, от WWF предлагат на световните лидери през 2020 г. да се постигне "сделка между хората и природата". Контрол над глобалното затопляне, търговията с животни и изсичането на горите са само част от предложенията на организацията.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 FloydZooft 07:18, 15 юли 22

Конкурс на сайте компании.
Все могут принять участие, в соответствии с программой
«Газовая экономика Российской Федерации» в газовой промышленности.
Участникам дается доступ ко всем ресурсам нефтегазовой промышленности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама