Зоран Заев се извини на ЛГБТИ общността

10:29, 14 авг 19 / Свят 25 1896 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев се извини на ЛГБТИ общността след изявлението му снощи, че "няма да позволи няколко престъпници, един суетен журналист и педераст да свалят правителството", съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

Заев каза това снощи, коментирайки разтърсващата страната афера "Рекет".

По-късно премиерът написа в Туитър, че ЛГБТИ общността има неговото голямо уважение. "Използвах думата педераст, за да опиша характерна особеност, а не да означа сексуално определение. Извинявам се на ЛГВТИ хората. Ще се боря за техните права, както и досега", написа Заев в Туитър.

"Не се съмнявам, че журналистическите организации и Съветът за етика ще реагират на непремереното изявление на премиера Заев и ще застанат в защита на колегата Бранко Героски. Сигурна съм, че няма да го оставят сам в тази ситуация, защото това не е само нападение срещу Героски, а е нападение срещу журналистиката и журналистите", пише журналистката Тамара Чаушидис, цитирана от сайта Опсервер.мк.

"Дали някой е суетен, повече или по-малко темпераментен, дали е нервен или бавен в реакциите си, дали е хубав или грозен няма никаква връзка с журналистическата му работа. Интегритет и тест за журналиста е само неговата продукция и само въз основа на нея той може да бъде оценяван, критикуван, хвален или деградиран.

А това, разбира се, е работа на обществото, не на политиците, още по-малко на управляващите. Опитът да търсите мотиви зад написаното от него - че свалял правителството вече е ново дъно, това вече говори за сериозен дефицит на демокрация и за необходимост да се разчистят сметките не с тези, които да подкупвали и са изнасяли чували, пардон, маркови чанти с пари, между дргото и с демонстрация на близостта с премиера, а с онези, които говорят за това и с право поставят въпроси. Подкрепа за суетните журналисти!", пише Тамара Чаушидис.

В първото си обръщение към медиите след разкриването на аферата "Рекет" Заев каза снощи, че спекулациите стигат дотам някой да се опитва да намеси и него и напомни, че е дошъл на власт благодарение на гласа на народа, борейки се за свобода, демокрация, правова държава и нормална страна, съобщават местните медии.

"Аз съм борец и ще продължа да се боря за това докрай", заяви премиерът.

Той добави, че всеки, за когото се установи, че е замесен в аферата, че е нарушил закона, трябва да отговаря.

Аферата "Рекет", отнасяща се за изнудване на заподозрени от Специалната прокуратура, с което се свързва и името на специалния прокурор Катица Янева, се разследва от прокуратурата. Съдът в Скопие реши вчера да остави в ареста за още 30 дни заподозрените в случая Боян Йовановски и Зоран Милески.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама