Търсачите на трюфели в Добричкия регион могат да влизат само в горите, отдалечени на 10 км от свинеферми

18:19, 13 авг 19 25 818 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Търсачите на трюфели в Добричкия регион ще могат да влизат само в горите, отдалечени на 10 километра от големите свинекомплекси, като водят със себе си не повече от две кучета и то с ветеринарномедицински паспорт, съобщиха от пресцентъра на областната управа за издадената заповед от областния управител Красимир Кирилов.

Горските и ловни стопанства в областта трябва да предоставят на събирачите карти с участъците, в които не могат да упражняват дейността си.

Въведената по-рано забрана да се търсят трюфели и определените 20-километрови зони около големите свинеферми заради опасността от африканска чума породиха недоволство сред хората, които събират горски продукти, припомнят от областната управа.

С новата заповед се определят 10-километрови ограничителни зони около селата Козлодуйци, Дъбовик, Къпиново, Септемврийци, Карапелит, Ловчанци, в които има индустриално свиневъдство. Търсачите на трюфели могат да влизат в горски местности извън тези зони като носят разрешително за ползване на недървесни горски продукти. Хората трябва да ползват обувки, различни от ежедневните, които след това да бъдат дезинфекцирани, се посочва още в заповедта на областния управител. От бранша се задължават да сигнализират органите за бракониери и за евентуално открити мъртви диви прасета.

В Добричка област е обявено бедствено положение заради африканската чума до 2 септември. Досега в региона има само един потвърден случай на болестта при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама