Акцент на деня: Огнени стихии обхванаха Югоизточна Европа

17:30, 13 авг 19 25 2306 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Пожари избухнаха в няколко части на България.

Две денонощия продължава борбата с пожара, който възникна между хасковските села Брягово, Любеново и Родопи. Огънят обхвана площ от 8 000 декара, от които 4000 са гора. Огнената стихия бързо стигна на метри до къщите в село Болярово и засегна широколистни дървета, храсти и сухи треви. С пожара се борят повече от 90 пожарникари, горски служители и военни с пет автомобила от военното формирование. Огънят в Хасковско е под контрол, но усилията на пожарникарите и военните ще продължат до пълното му  погасяване.

Продължават действията и по овладяването на огнената стихия в село Шишманци край Раковски, където втори ден гори базата на завод за преработване на отпадъци. В гасенето на пожара, чиято площ е около 2 дка, учасхатват шест пожарни автомобила с 20 огнеборци, както и служители на завода.  Гъст дим продължава да отива към близките населени места, затова на място е разположена мобилна измервателна станция, която да следи за качеството на въздуха. Извършените до този момент замервания на качеството на въздуха не установиха концентрация на опасни частици. Екипи на „Пътна полиция“ контролират трафика на АМ „Тракия“ от двете страни и при силно задимяване водачите на пътно-превозни средства ще бъдат информирани веднага при задимяване на пътя.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов съобщи, че рискът от пожари в страната е висок. Той апелира за бдителност и внимателно поведение.

Мащабни горски пожари избухнаха и на гръцките острови Самотраки, Тасос и Евбея.

На гръцкия остров Самотраки хиляди туристи, сред които и наши сънародници, останаха в огнен капан заради проблем с фериботния транспорт. От МВнР съобщиха, че няма опасност за българите, блокирани на острова, а Гърция подсигури безплатна храна и нощувка на 1500 туристи.

Пожар обхвана и най-богатия на гори остров в Гърция - Тасос. В борбата със стихията бяха изпратени 56 пожарникари и 25 пожарни коли, както и два самолета и един хеликоптер.

С огнената стихия на остров Евбея се бореха 80 пожарникари с 39 пожарни, четири самолета и два хеликоптера. Димът от пожара достигна чак до Атина,  покривайки части от града с мъгла. Заради пожара беше евакуиран манастир. 

Тридесет души бяха приети в болница след горски пожар, който избухна на турския остров Мармара. Турските власти евакуираха  60 къщи на острова, след като пламъците достигнаха населеното място. В потушаването на пламъците участваха 110 души с 50 пожарни коли и хеликоптери. При пожара са изгорели 80 хектара горски площи, както и са били убити много диви животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама