Продължава незаконното влизане на автомобили на плаж „Болата“ край Каварна

14:30, 13 авг 19 25 2670 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зачестяват сигналите на граждани до институции и медии за навлизане на джипове и леки коли на плаж „Болата“ край Каварна.

Плажът е част от резерват „Калиакра“ и като такъв там е абсолютно забранено както плажуването, така и спирането на моторни превозни средства.

Контролът за това се извършва от РИОСВ – Варна.

Във връзка с проблема ТОПНОВИНИ потърси за коментар кмета на Каварна Нина Ставрева.

Тя заяви, че още през 2017 г. Общината е изпратила предложение на МОСВ плажът и асфалтовият паркинг на нос Калиакра да излязат от границите на резерват ''Калиакра'', за да се регламентира тяхното стопанисване и да има ясни правила и ефективни глоби.

„За да няма спекулации по отношение на строителството, предложихме плажът да влезе под юрисдикцията на Министерството на туризма. И за да има ясни правила, предложихме той да бъде включен в защитена местност „Степите“. В защитени местности строителството е напълно забранено“, посочи Ставрева.

Кметът на Каварна подчерта, че на плаж „Болата“ винаги е имало плажуващи и ще продължава да има.

„Това е единственият плаж, който се ползва от жителите на най-голямото село в Община Каварна – Българево, както и от чуждестранни туристи. В същото време автомобилният достъп е категорично забранен от Закона за защитените територии. Определени са само пътеките, по които може да се ходи с научна цел. Режимите са ясни и строги, но въпреки това по пясъка има джипове, леки автомобили и каравани. Идеята ни е хем да се погрижим за природата и да опазим това красиво място, хем всички, посещаващи плаж „Болата“, да са спокойни, че отиват на плаж и никой няма да ги глоби“, заяви Ставрева.

Преди дни джип влезе в морето на плаж „Болата“, за да си издърпа лодката.

„По отношение на джиповете в морето моят коментар е един-единствен – това е поемане на лична отговорност. Неразумно, безотговорно и дразнещо е такова поведение“, заяви Ставрева и допълни, че липсва ефективен контрол по отношение на спазването на забраните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама