Показаха видео от подготовката на руския андроид "Фьодор" преди полета му до МКС

18:00, 13 авг 19 / Култура 25 2459 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин публикува в Twitter видео на подготовката на руския андроиден робот "Фьодор" (FEDOR или както е новото му име Skybot F-850) преди полета му до Международната космическа станция (МКС).

Клипът, в който има кадри от разработването на андроида и подготовката му за полета, както и триизмерни графики, е придружен от музикалната композиция "Над Земята лети кораб". Неин автор е самият Рогозин.

"Фьодор" е първият руски човекоподобен робот, разработен от учените от Фонда за перспективни изследвания. Той трябва да полети към МКС на 22 август и да се върне на Земята на 7 септември.

Андроидът ще бъде първият робот, който няма да лети в товарния отсек на "Союз", а ще заеме място, полагащо се на космонавт.

На МКС неговата задача ще бъде да е помощник на екипажа на станцията. Предполага се, че роботът ще действа в режим на пълно копиране действията на космонавтите. Полетът му ще бъде застрахован за 4,38 милиарда рубли.

На 1 август андроидът беше показа и на руския президент Владимир Путин. "Фьодор" вече се срещна и с руския патриарх Кирил.

По-ранно беше съобщено, че "Фьодор" знае да се шегува и да философства. Беше демонстрирано и как умее да стреля с пистолет.

FEDOR е съкращение от Final Experimental Demonstration Object Research. В момента той се намира на космодрума в Байконур, където провежда последната част от подготовката си.

На него не възлагат големи надежди. Желанието е в бъдеще андроидът да участва в мисиите по завладяването на далечния космос.

"Фьодор" си има свой профил в Twitter, където редовно съобщава новости. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама