Обвиниха в убийство бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев

10:09, 13 авг 19 / Свят 25 1717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е обвинен в убийство и други особено тежки престъпления, съобщи Замир Бейшекеев, ръководител на службата на Генералната прокуратура за надзор на оперативно-следствената дейност, предаде БГНЕС.

"На Атамбаев бяха връчени уведомления за редица особено тежки престъпления, като организиране на безредици, убийство, опит за убийство, вземане на заложници и използване на насилие срещу държавен служител", съобщи още той.

Силите за сигурност вече са в резиденцията на бившия президент Атамбаев

Според законите на Киргизстан, по тези обвинения Атамбаев може да бъде изправен пред доживотен затвор.

На 7 август специалните служби на Киргизстан стартираха операция по задържането на експрезидента Алмазбек Атамбаев в резиденцията му в Кой-Таш, на 20 километра от столицата.

Срещу привърженици на бившия лидер бяха използвани специални средства. Привържениците на Атамбаев отвърнаха с огън. По-късно те бяха арестувани от шестима военнослужещи от специалните части. На следващия ден сблъсъците между привърженици и силите за сигурност се възобновиха и продължиха до сутринта, въпреки факта, че самият експрезидент се предаде на силите за сигурност. В резултат на специалната операция, според Министерството на здравеопазването, бяха ранени 136 души. Един командос беше убит.

Съдът в Киргизстан разпореди Алмазбек Атамбаев да остане в ареста до 26 август

Лидер на най-голямата парламентарна партия на социалдемократите в Киргизстан, Атамбаев прехвърли властта на своя наследник и най-близък съюзник Сооронбай Жеенбеков през 2017 г. след президентските избори. Малко след това обаче, беше образувано наказателно производство срещу членове на екипа на експрезидента. Самият Атамбаев беше лишен от статута на бивш президент и беше заподозрян в редица престъпления.

Бившият държавен глава многократно е заявявал, че всички обвинения срещу неговите сподвижници имат политически характер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама