Откриха ефективно лечение за ебола

15:30, 13 авг 19 25 2310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След тестове в Демократична република Конго (ДРК) беше открито ефективно лечение на хеморагичната треска ебола, съобщи вестник „Гардиън”, цитиран от БГНЕС.

Учени казват, че ебола вече не може да се определя като нелечимо заболяване, след като резултатите от лечението са много обнадеждаващи.

Считаните досега за най-ефективни препарати за борба със заболяването ЗиМап и Ремдесивир вече не се използват, след като третирането с два вида моноклонални антитела показали много по-добри резултати.

Процентът на оцелели пациенти се повишил значително и всички екипи, борещи се с ебола в Африка вече са снабдени с новите лекарства.

"Вече не може да се каже, че ебола е нелечима. Напредъкът ще спаси хиляди животи", каза професор Жан-Жак Миембе от Националния биомедицински изследователски институт на ДРК.

Според експертите, най-голямата пречка пред лечението на ебола вече е нежеланието на заболелите да се подложат на терапията.

То се натрупало, след като години наред семействата на болните виждали, че роднините им отиват в медицинските центрове и никога не се връщат.

"Сега 90 процента от хората ще излизат от центровете напълно излекувани. Това ще започна да гради доверието в нас.", казва професор Миембе.

Учените предупреждават, че новите лекарства са много ефективни само когато лечението започне в ранна фаза на болестта.

Тогава лечение с моноклоналните антитела в препарата 114 на компанията Риджбек давало смъртност от 11 процента, а лечението с подобен препарат, изработен от Регенерон, давало смъртност от едва 6 процента.

Когато лечението започнело в по-късна фаза, обаче, тези проценти скачали значително, съответно до 29% за продукта на Регенерон и 34% за препарата 114.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама