НКЖИ подписа договор за модернизацията на железопътния участък Костенец – Септември

15:12, 12 авг 19 25 1694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Договор за модернизиране на железопътния участък Костенец - Септември беше подписан в ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), съобщиха от компанията.

Изпълнител на договора е ДЗЗД Костенец – Септември 2018, състоящо се от фирмите „Транс логистика“ ЕООД, „Контратас Иглесиас“ АД и „Аркада Къмпани“ АД, а неговата стойност е 379 989 739,23 лева без ДДС.

Оценката на съответствие и строителен надзор по проекта ще се извърши от Обединение ИВЕР ДЗЗД, състоящо се от фирмите „Ив контрол Варна“ ЕООД, „Етаконс“ ООД и „РПА“ ООД като стойността на сключения договор е 8 268 287, 30 лева без ДДС.

Железопътният участък Костенец – Септември е част от глобалния проект „Модернизация на железопътната линия София – Пловдив“, който е важен елемент от коридорите на Транс-Европейската транспортна мрежа. Проектът е от стратегическо значение не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа.

Чрез реализацията на този проект ще бъде завършено цялостното модернизиране на железопътната линия София – Пловдив и ще се разреши едно от основните затруднения пред Паневропейската железопътна мрежа в Югоизточна Европа, намираща се на пътя на най-кратката връзка между Западна и Централна Европа, Близкия Изток и Азия.

Железопътната линия София - Пловдив е и сред най-важните железопътни връзки в страната с важно регионално икономическо и стратегическо значение като линия, съединяваща едни от най-големите индустриални центрове София с Пловдив, Бургас, Стара Загора и цялата югоизточна България. След реализирането на проекта скоростите в участъка Костенец - Септември ще бъдат както следва - 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни влакове.

Модернизация на жп участък Костенец - Септември, част от проект „Модернизация на жп линия София-Пловдив“ се осъществява с 85% съфинансиране от Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама