Пендаровски: Предсрочни избори не са в интерес на Македония

14:34, 12 авг 19 / Свят 25 763 Topnovini
1

Предсрочни избори не са в интерес на Македония, заяви президентът на страната Стево Пендаровски по време на обръщение към нацията, цитиран от БГНЕС.

Той не коментира възможността правителството да падне заради случая „Рекет“. Личното му мнение е, че предсрочни избори до края на годината не са в интерес на държавата, тъй като дотогава се очаква пълно интегриране на страната в НАТО и започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Според държавния глава, въпросът с изборите е работа на хората, които са начело на правителството и на партиите, участващи в него. „Тяхната политическа преценка е най-важна, а конституцията казва ясно, че който има 61 гласа от 120-те депутати в парламента, той управлява. Ако държат на предсрочни избори, със същите тези 61 гласа могат да разпуснат парламента. Не знам, какви са плановете им и не смея да ги питам от позицията, в която съм в момента”, допълва Пендаровски.

„В качеството си на президент, който се грижи за евроатлантическата интеграция на страната, смятам, че докато не затворим тези важни въпроси до края на годината, не би трябвало да се провеждат предсрочни парламентарни избори. Искам да видя Македония напълно интегрирана в НАТО и със започнали преговори за членство в Европейския съюз. Това е в интерес на държавата”, категоричен е президентът.

Държавният глава е убеден, че предсрочни избори може да има едва след провеждане на преброяване на населението.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.