Бензинът в Португалия е пред изчерпване заради стачка на превозвачите на гориво

14:40, 12 авг 19 / Свят 25 1685 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Превозвачите на гориво в Португалия излязоха на безсрочна стачка. Това стана, след като в събота правителството и представители на синдикатите не се споразумяха по исканото увеличение на заплатите.

Заради презапасяване, близо 30% от бензиностанциите в Португалия свършиха бензина още вчера. Тези, които все още работят, са пред изчерпване. Продажбите на гориво са се увеличи почти двойно спрямо нормалното си равнище през последните дни.

В опит да избегне парализа на страната правителството наложи ограничения в количествата, които могат да се зареждат. Продаваният обем ще се ограничи до 25 литра на автомобил и 100 литра на камион.

Стачката се провежда и в пиковия туристически сезон в Португалия. Правителството обяви в петък кризисна енергийна ситуация до 21 август, което позволи освобождаване на държавни резерви към пристанища, болници, летища и други приоритетни услуги.

Правителството постанови също така превозвачите да осигурят на всички потребители минимално обслужване от поне 50%от доставките на гориво. Компаниите за обществен транспорт и доставчиците на хранителни стоки, вода, енергия, както и телекомуникационните оператори трябва да бъдат снабдени със 75% от необходимото гориво.

Мобилизирани са 500 военни и полицаи, които биха могли да карат камионите цистерни, ако не бъде осигурено минимално обслужване.

Подобна стачка през април се превърна в най-голямата подобна за последните години в страната и доведе до огромен недостиг на гориво и критики срещу социалистическото правителство. Този път обаче, заплахата от безсрона стачка може да се окаже от полза за управляващите преди парламентарните избори на 6 октомври, коментират анализатори за Ройтерс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама