Състоянието на заразената със западнонилска треска се подобрява

08:36, 12 авг 19 25 2096 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

60-годишната жена от Монтана, при която беше установен случай на западнонилска треска, се стабилизира и вече е значително по-добре.

Диляна Богданова страда от диабет, но преди около две седмици тялото ѝ дава съвсем различни сигнали за тревога. „Постепенно почнах да потъвам. Не можех да стана от спалнята. Опитвах се, опитвах се – не можех. Не бях добре никак”, споделя тя пред bTV.

В болницата постъпва отпаднала, дезориентирана, с висока температура и главоболие. Според лекарите в инфекциозното отделение в Монтана пациентката е била ухапана няколко дни преди появата на симптомите. Ухапването е било в областта на врата.

Инфекцията се предава чрез комари, които са основни преносители. Жената не е разбрала кога и къде се е случило това, но близките ѝ не изключват да е било в близкото до Берковица село Ягодово.

„Не е лошо да се вземе под внимание, да се напръска – в Берковица, в Монтана, в Ягодово, защото комари има навсякъде. 80% от хората го прекарват като вирус или като грип – в по-лека фаза, но има и случаи като нейния, който е вече много посложен. Защо трябва да умират хора буквално? На малко беше да изпуснем нещата, от един комар! При условие, че може да се вземат мерки”, казва дъщерята на Диляна – Мария Илиева.

Срещу ухапване от комар помагат репелентите. Фармацевти отбелязват, че това лято те са сред най-продаваните продукти. За естествени репеленти се смятат ментата, лавандулата и чесънът.

Специалисти казват, че реакцията на тялото след ухапване от комар е силно индивидуална, а зависи и от вида на насекомите – дали са в гора, край море или край реки. Пак според специалисти проблемът се решава при третиране на развъдните места с правилния инсектицид.

"Инфекцията е абсолютно безсимптомна. Точната диагноза може да бъде само лабораторна", обясни проф. д-р Мира Кожухарова - епидемиолог, пред БНР.

Заболяването няма специфично лечение, излекува се от само себе си, добави още тя.

"Ако става дума за тежките форми на заболяването, за засягане на централната нервна система, симптомите са съвсем различни - това са симптоми на менингит или на енцефалит. Те са много тежки. Тогава болният е изпращан за болнично лечение и му се поставя и лабораторна диагноза", уточни д-р Кожухарова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама