Лондон планира да задейства „поправката Магнитски“ след Brexit

18:05, 11 авг 19 / Свят 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Великобритания възнамерява да пусне в действие приетата миналата година “поправка Магнитски“ в закона за санкциите след излизането от ЕС, съобщи британският външен министър Доминик Рааб в статия за Телеграф, цитиран от БГНЕС.

"Запознах се с опита на Канада в прилагането на „Закона Магнитски“ за въвеждане на ограничения за издаване на визи и замразяване на активите на лица, отговорни за груби нарушения на правата на човека. Когато напуснем ЕС и независимо контролираме санкционните си правила, правителството ще наложи разпоредбите на „Закона Магнитски“ относно санкциите на Обединеното кралство“, каза Рааб.

Според него „това означава, че нарушителите на правата на човека по целия свят ще се сблъскат с последиците от своите действия, имуществото им в Обединеното кралство ще бъде замразено и ще им бъде забранено да влизат в него“.

„Ще гарантираме, че глобална Великобритания няма да бъде безопасно убежище за онези, които печелят, като измъчват други“, добави външният министър.

През март 2018 г. във Великобритания влезе в сила закона „за санкциите и мерките в борбата с прането на пари“ с „поправката Магнитски“, позволяваща на британските власти да налагат санкции на онези, които нарушават правата на човека.

Законът ще се прилага, след като Великобритания напусне ЕС.

Сътрудникът на крупния инвестиционен фонд „Ермитаж Кепитал Мениджмънт“, Сергей Магнитски, който беше обвинен в данъчни измами от руските правоохранителни органи, почина в през ноември 2009 г., след като прекара почти година в затвора. Смъртта му предизвика широка публична реакция както в Русия, така и в чужбина.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама