Британските власти забраниха шедьовър на Моне да напусне страната

18:38, 10 авг 19 / Свят 25 818 Topnovini

Шедьовър на Моне, продаден на търг за 28 милиона британски лири е с правителствена забрана да напуска Великобритания.

Прочута картина на Моне е спряна да напусне Великобритания от правителството в опит да се намери купувач, който да я задържи в страната, съобщи ВВС.

Картината „Дворецът на доджите” е рисувана през 1908 година и е в семейството, което реши да я продаде на търг от 100 години. Шедьовърът е купен от чужденец за 27,5 милиона лири на търг през февруари.

Но правителството може временно да спре важни произведения на изкуството да отидат в чужбина.

Британските галерии вече три месеца се опитват да съберат средствата, съответстващи на тръжната цена и 706 800 паунда ДДС.

Моне рисува двореца на Дожите във Венеция и неговото отражение от лодка, акостирала на Големия канал през есента на 1908 г.

Картината е придобита от базирания в Берлин производител на текстил Ерих Гериц през 1925 г. Той се премества във Великобритания през 30-те години на миналия век, а картината остава в семейството, докато не решат да я продадат през февруари.

Хелена Нюман, председател на Сотбис за Европа, казва: „Тази заклинателна картина е истински шедьовър и сред най-великите на Моне, рисувани по време на първата му и единствена среща с Венеция“.

Нито Сотбис, нито Департаментът за цифрови технологии, култура, медии и спорт имат право да кажат кой е купил картината или в коя държава може да бъде изнесена.

Експортът на произведението на изкуството беше блокиран, тъй като това е известна картина от важен период от кариерата на толкова важен художник, според рецензионната комисия.

Членът на комисията Айдан Уестън-Люис добави: "Тази изключителна картина блестящо демонстрира главния статус на по-късното изкуство на Моне между импресионистичното представяне и модернистичната абстракция."

Министърът на изкуствата Ребека Поу каза: "Това е рядък и красив пример от венецианското пътуване на Моне и се надявам, че средствата могат да бъдат събрани, за да се запази това съкровище във Великобритания."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 78 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.