Тайфунът Лекима удари Източен Китай

09:50, 10 авг 19 / Свят 25 1591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайските власти са евакуирали над милион души заради супер тайфуна Лекима, който удари източната част на страната в ранните часове на деня, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Това е деветият тайфун, който достигна източното крайбрежие на Китай. Той нахлу с максимални пориви на вятъра от 52 метра в секунда. Централната метеорологична служба на Китай в петък сутринта обяви код "червено" - най-високото ниво на тревожност поради приближаването на супер тайфуна.

Синоптиците предупреждават, че в югоизточните райони на Китай днес се очакват силни пориви на вятъра и обилни дъждове, има вероятност от наводнения и други бедствия. Проливни дъждове се очакват в провинциите Анхуи, Фуджиян, Джънсу, Чжецзян, както и в Шанхай.

В момента са евакуирани над 700 хиляди души, от които 110 хиляди са настанени в 12 хиляди приюта. Отменени са 288 полета, а движението на влаковете е частично спряно. Местните власти мобилизираха около хиляда спасители, 150 пожарни машини и повече от 153 спасителни лодки.

До днес сутринта в Шанхай бяха евакуирани 253 хиляди души, железопътният трафик, включително магистрални влакове, също бяха спрени. Към днешна дата тайфунът е съборил около 3000 дървета и 100 електрически стълба.

Очаква се Лекима да се движи на северозапад със скорост 15 км/ч.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама