Адвокатът на Кристиян Бойков: Прокуратурата вади думите му от контекста, разговорите не са проверени

19:30, 09 авг 19 25 2007 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Адвокатът на Кристиян Бойков обяви, че новите разговори, публикувани от обвинението, не са проверени и са извадени от контекста, съобщи bTV.

„Считам, че публикуваните в момента документи са поредната порция абсурд, сътворен от прокуратурата. Конкретно тези разговори, които се публикуват, са разговори, касаещи текущи клиенти на „ТАД Груп”, на които се прави одит към момента на провеждане на тези разговори”, заяви адвокат Любен Казанлиев.

Шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров: Не съм поръчвал нищо на Кристиян Бойков

Защитникът заяви, че разговорите се отнасят до системите за сигурност на една от големите български банки и че той ще поиска разрешение да разкрие името й.

Причина за неговото изявление стана публикацията на нова серия доказателства за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите от страна на прокуратурата.

Разкритията бяха оповестени ден след като Иван Тодоров беше върнат в ареста, с мотива, че е опасен за обществото.

Съдът върна в ареста собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров

Държавното обвинение изкара на показ протоколи от разпити на свидетели и разговори в приложение за криптиран чат. Публикуваните доказателства са част от тези четири тома, които вчера прокуратурата внесе в съда по време на заседанието по мярката за неотклонение на Иван Тодоров.

На сайта на държавното обвинение са качени показанията на представители на четири застрахователни дружества, чиито данни са източени. За тези дружества прокуратурата твърди, че са рекетирани от „ТАД Груп”. А един от свидетелите по делото разказва, че обвиненият за кибертероризъм Кристиян Бойков му се похвалил, че е хакнал пръскачките на парламента.

Иван Тодоров в чат: Ще свалям правителството, хаха

Кибератаката срещу НАП е обсъждана още през пролетта на 2019-а във фирмения чат на „ТАД Груп”, показват изнесените от прокуратурата данни.

„Ще свалям правителството, хаха!”, е писал Иван Тодоров. Фразата на собственика на компанията е от 5 март. Близо месец по-късно следва и оферта от името на Кристиян Бойков: „Който намери IP адреса на новия сървър на НАП, печели една каса бира".

В групата Бойков пише под псевдоним. Нарекъл се е Джон Доу или господин Никой, сочат публикуваните документи. „НАП тая вечер си заминава", е написал Джон Доу.

Кристиян Бойков в чат с Иван Тодоров: Тая вечер НАП заминава

За източването на данните говори и един от разпитаните служители във фирмата, който е свидетел по делото.

„Кристиян искаше да направим пробив в информационната система на НАП и да свалим база данни”, разказва свидетелят.

Адвокат на шефа на „ТАД Груп“: Арестът на Иван Тодоров е несправедлив

Двама свидетели от фирмата твърдят, че Бойков е търгувал с крадени данни, а шефът му е знаел за това.

„Предполагам, че Иван е поставил на Кристиян задачата да хаква различни сайтове и после да им предлага да станат наши клиенти”, казва свидетелят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама