Денят накратко - 9 август

19:00, 09 авг 19 25 1314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете още какви доказателства извади прокуратурата за схемата на „ТАД Груп“, разраства ли се африканската чума у нас, защо се стигна до затварянето на аквапарк в Приморско и др.

Спецпрокуратура с нови доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП. Обществено достояние станаха чатове, в които шефът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров пише: „Ще свалям правителството хаха“. Служителят Кристиян Бойков казва: „Ае да думкаме НАП“ и „НАП тая вечер си заминава“. Има кореспонденция с потенциален купувач на база данни, като Кристиян Бойков публикува ценоразпис с ориентировъчни цени. В групов чат, Бойков пише: „Който намери IP адреса на новия сървър на НАП печели една каса бира“По време на разпит свидетел споделя: „Кристиян искаше да направим пробив в информационната система на НАП и да свалим база данни”. Според свидетеля Бойков правил тестове за уязвимости на сайтове, без знанието и съгласието на собствениците им и записвал базите им данни на външен хард диск. Хвалел се, че продава базите данни. Шефът Иван Тодоров и търговския директор Георги Янков знаели за диска с хакнатите данни.

***

Африканската чума в страната се разраства. БАБХ констатира нови огнища на заболяването в областите Смолян и Шумен. Земеделският министър Десислава Танева заяви, че в агенцията по храните ще има кадрови промени, но не в пика на заразата. До момента у нас огнищата сред домашните прасета са 30. Обстановката обсъдиха МЗХГ, областни управители и кметове. Продължават протестите на животновъдите в сливенското село Крушаре и в ямболското село Безмер. Недоволството си изразиха и стопани във Варненско, които блокираха главния път за Бургас. Жители на няколко села в Провадийско също излязоха на протести. Протестиращите от Крушаре ще внесат сигнал до ВАП заради наложените мерки срещу чумата.

 

***

Беше регистриран първи случай на западнонилска треска у нас. Заболяването е потвърдено при 60-годишна жена от Берковица. Жената е в добро състояние и е изведена от реанимация в инфекциозно отделение. Настанена е за лечение в монтанската болница преди 15 дни с диагноза инсулт.

***

Стотици туристи останаха блокирани на две пристанища в Гърция. Сред блокираните на пристанищата в Александруполис и остров Самотраки има и българи. Техническа повреда спря единствения ферибот. От външното ни министерство съобщиха, че пет ферибота ще бъдат изпратени да вземат пътниците. Част от българите вече са успели да се придвижат.

***

Затвориха аквапарк в Приморско, след като 18-годишен младеж загина. Момчето се спускало по една от най-екстремните пързалки. Било застигнато от негов връстник, сблъскали се е и получило травма на главата. Разследват се причините за инцидента. Предполага се, че второто момче не е изчакало достатъчно преди да се спусне. Случаят пое Бургаската прокуратура, като до момента няма обвиняем. Ще бъде проверено и дали аквапаркът е законен.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама